Samen gezond blijven

Alcohol, drugs, gamen en gokken

 

It takes a village to raise a child.

Ouders, kerken, scholen, verenigingen, politie, jongerenwerkers en preventiewerkers zijn samen aan de slag om alcohol en drugsgebruik terug te dringen.

Ouders hebben de sleutel in handen

Leerkrachten, sociaal werkers, voetbaltrainers en dominees hebben allemaal een klein beetje invloed op jongeren, maar zij komen en zij gaan. Ouders zijn de constante factor in het leven van kinderen, zij zien de kinderen het vaakst en bovendien hebben zij een sterke emotionele band met die kinderen.

Ouders hebben dus de meeste invloed. Misschien is het juist wel om die reden, dat ouders zich vaak afvragen of ze wel precies de goede kant op sturen. Wij denken dat dit in de meeste gevallen heel goed gaat. Het gaat nooit perfect. Pubertijd gaat samen met vallen en opstaan. En ouders zijn ook gewoon mensen die iedere dag nog iets nieuws kunnen leren.Op deze site vind je veel informatie.

Verslavende middelen en gevoelige mensen

Je kan verslaafd raken aan heel veel verschillende middelen, alcohol, drugs, roken, gamen, medicijnen en nog veel meer. Sommige middelen kennen veel risico’s, daarom zijn ze verboden. Andere middelen, zoals alcohol zijn toegestaan vanaf 18 jaar. Toch raakt niet iedereen die eens een keer cocaïne gebruikt, of iemand die te jong alcohol drinkt verslaafd.

Hoe kan het dat de één regelmatig een biertje drinkt en niet verslaafd raakt en de ander wel? De reden waarom iemand een middel gebruikt, maakt vaak het verschil. Als iemand bijvoorbeeld alcohol drinkt omdat hij de dagelijkse zorgen niet aankan, dan is de kans dat het misgaat groot. Er zijn dus meer risico’s voor kwetsbare kinderen,  maar ook voor sterke kinderen in moeilijke omstandigheden. Hoe kunnen we hen helpen om zich staande te houden te midden van het ruime aanbod van middelen?

Op deze site vind je veel informatie.

Er is wel iets te doen!

Er is wel iets te doen!

Hoezo niks te doen? Geen feesten, festivals, sportwedstrijden, trekker-trek, niet naar de kerk, de catechisatie en ook niet naar de keet. Wat kun je dan wel? Sommige...

Lees meer