Veel ouders maken zich zorgen. Soms komen die vragen terecht bij de scholen, en er zijn ook ouders die de verslavingszorg bellen. Wij geven een paar antwoorden.
De verleiding is groot
Nu kinderen veel binnen zitten en weinig vrienden mogen ontvangen, ligt extra tv kijken, gamen en gebruik van social media voor de hand. Het thuisonderwijs maakte het niet gemakkelijker. De muis, het toetsenbord en het beeldscherm lagen steeds onder handbereik. En die gewoonte is snel ingesleten. Hoe kun je als ouder je kind helpen om die verleiding te weerstaan?
Hoe maak je afspraken?
Veel ouders in de dorpen zien hun kinderen het liefst buiten spelen, maar iedere dag conflicten over schermgebruik, daar hebben ze ook geen zin in. Concrete afspraken over schermgebruik, gamen en social media zijn danbelangrijk. Die afspraken kun je beter niet eenzijdig opleggen, maar samen bespreken. En zo’n gesprek gaat beter als je als ouder weet welke games jouw kind speelt. Doe een keertje mee. Een paar potjes Fifa spelen tegen je kind geeft al een idee van wat dat spel inhoudt. Als ouder word je natuurlijk volslagen in de pan gehakt, je kind is even de leraar met allerlei tips en adviezen. Het gesprek daarna over tijdslimieten wordt echter wel gemakkelijker.
Welke afspraken maak je?
Afspraken zijn altijd maatwerk, ieder kind is anders en ook iedere ouder is anders. Sommige ouders en kinderen maken iedere dag een planning, wat gaan we vandaag doen en in welke volgorde. Voor anderen werkt een weekschema beter, samen met hun kind bepalen ze op welke uren gegamed wordt en welke uren niet. Dat geeft voor beide partijen meer inzicht dan ‘Je mag anderhalf uur per dag gamen en kijk maar wanneer je dat doet.’ Voor veel kinderen is een weekplanning, met tijden voor school, huiswerk en huishoudelijke klussen sowieso behulpzaam. Sommige spelen kunnen worden ingesteld op een tijdslimiet, dat geeft de minste discussie. Als dat niet kan, dan kunnen sommige kinderen wat hulp gebruiken bij de planning. Dus geef ze dan even een seintje als er nog een kwartier te gaan is. Dan heeft het immers geen zin meer om aan een nieuw spel te beginnen.
Is mijn kind verslaafd?
Gameverslaving komt wat vaker voor de laatste jaren, niet alleen in de stad, we zien het ook dorpen zoals Lunteren, Harskamp en Ederveen. Als ouder is het is belangrijk om goed te kijken. Maar verslaafd ben je niet zomaar. We spreken pas van verslaving als school/werk, vrienden en familie ernstig lijden onder het gamen. En ook als iemand niet meer van zijn kamer komt, of heel boos wordt als hij moet stoppen. Gamen heeft veel positieve kanten, het is een goede manier om handig te worden met computers, snel te leren denken en zelf problemen te leren oplossen. En om deze vaardigheden te leren is tijd nodig.
Als je je afvraagt of je kind te veel bezig is met gamen, dan kun je samen met jouw kind een test invullen op deze site.