In de afgelopen weken kregen we verschillende vragen over snus en vapen uit Harskamp. Er zijn zorgen over deze nieuwe manieren om verslaafd te raken aan nicotine. Hieronder vindt je een korte uitleg.

Nicotine

Nicotine is de perfecte verslaver. Nicotine zorgt dat je wat meer adrenaline in je bloed krijgt, dus je krijgt een hogere hartslag en extra energie. Bovendien maakt nicotine wat dopamine los, dat stofje zorgt ervoor dat we ons prettig en vrolijk voelen. Beter kan je niet hebben zou je zeggen. Behalve dan als de nicotine is uitgewerkt. Dan heb je juist minder energie dan normaal en voel je je minder vrolijk. Je wordt dan onrustig. De reden waarom mensen een sigaret opsteken is meestal om zich wat rustiger te voelen. Terwijl die onrust vooral wordt veroorzaakt door de ontwenningsverschijnselen van de vorige sigaret. Zo krijg je een gesloten cirkel waar je moeilijk weer uitkomt.

Snus

Snus is gestoomde tabak in kleine zakjes, die tussen het tandvlees en de bovenlip passen. Snus bevat de nicotine van 1 tot 3 sigaretten. De verkoop van snus is in Nederland verboden. Toch wordt het veel verhandeld onder jongeren. Het is een vrijwel onzichtbare manier van nicotinegebruik, jongeren worden niet meer betrapt op roken maar raken wel verslaafd aan nicotine. Jongeren in verschillende dorpen in de gemeente Ede zijn al begonnen met snus.

Vapen

Vapen doe je met een e-sigaret die bestaat uit een metalen pijpje dat elektrisch verwarmd wordt. Daar gaat een vloeistof in die verdampt. Die damp wordt daarna de longen ingezogen. Meestal zit er nicotine in. De kans op verslaving is daarbij heel hoog. Er zijn ook vloeistoffen zonder nicotine. Ook daar zitten nog steeds grote nadelen aan. Met het verdampen komen metaaldeeltjes mee die de longen ingaan en de hete damp tast cellen in de longen aan. De vloeistoffen komen in allerlei zoete smaken die gericht zijn op kinderen, denk aan aardbeien- of frambozengeur.

Vapen of e-sigaretten vallen onder dezelfde regels als roken. Vapen mag niet op plekken waar je ook niet mag roken. E-sigaretten verkopen aan jongeren onder 18 jaar mag niet. Op websites waar de e-sigaret en de vloeistoffen te koop zijn mag je aanklikken of je 18 bent of niet, daarna kan je bestellen. Dat systeem is dus niet waterdicht. In de dorpen zien we het gebruik onder jongeren toenemen.

Liever vapen dan roken?

Als iedereen die nu rookt over zou stappen naar vapen, dan zou dat gezondheidswinst opleveren. De rook zorgt voor veel vormen van kanker, bij vapen is dat veel minder. Het probleem is echter dat er in de afgelopen jaren hard is toegewerkt naar een rookvrije generatie. Vapen en snus zijn zeer succesvolle achterdeurtjes om jongeren toch weer aan de nicotine te krijgen. De stap naar roken is daarna heel klein. De behaalde gezondheidswinst gaat dus in rook op.

Het Jeugdjournaal heeft een mooi filmpje gemaakt over snus en vapen

Hartelijke groet,

Luuk Miedema