Computers en de mobiele telefoon in het bijzonder is vaak het onderwerp van heftige discussies. Het is een handig gereedschap, maar voor velen ook een veelkoppig monster. Wat zijn de mogelijkheden en wat risico’s en hoe zorg je dat je het samen eens bent over de plek die de mobiele telefoon inneemt in je gezin of vriendengroep?  Op 28 maart om 19.30 uur is er een avond voor ouders en jongeren in Otterlo om hier samen over te praten.

Oneindige mogelijkheden

De mobiele telefoon vervangt tientallen apparaten, van horloge tot filmcamera, van zaklamp tot navigatie systeem. Het is geen wonder dat veel mensen het apparaat de hele dag bij zich dragen. Zeker als je er ook nog de hele dag mee kan communiceren met iedereen die je maar kent. De stroom aan nieuwe apps is oneindig. Wie een beetje nieuwsgierig is, kan vierentwintig uur per dag nieuwe ervaringen opdoen.

Angst en ergernis

Sommige mensen zien alleen maar risico’s, gameverslaving, porno, online pesten en slapeloosheid. Het zijn slechts voorbeelden van de nadelige kanten van de mobiel. Maar wat is nu echt riskant? En wat maakt die telefoon nu tot de verbinder die we juist willen?

Leren omgaan met de risico’s

Een mobiele telefoon veroorzaakt in bekwame handen geen ongelukken. Maar net als een cirkelzaag, of een bijl, is het een apparaat waar je wel veilig mee moet leren werken.  Het gaat om het leren gebruiken van een apparaat met scherpe kantjes. En omdat er steeds nieuwe toepassingen zijn, moeten we blijven leren. Als ouders net een beetje bent gewend zijn aan Facebook, dan zijn jongeren bezig met Tiktok en Snapchat, en morgen zijn die apps ook weer achterhaald.

Hoe blijf je veilig?

Hoe zorg je als jongere dat er geen al te intieme foto’s van jou op internet verschijnen? Hoe zorg je dat je telefoon jouw leven niet gaat beheersen? Wat wil je wel en wat wil je niet delen via de groepsapp? Hoe voorkom je dat anderen misbruik maken van alles wat jij op je mobiel deelt? Welke afspraken maak je daar met jezelf over?

Hoe zorg je voor je kinderen?

Welke apps gebruiken uw kinderen? Tot op welke leeftijd blijf je als ouders meekijken op de telefoon van je kinderen? Welke apps zijn er om toezicht te houden op het internetgebruik van jouw kinderen? En wat betekent die telefoon in hun dagelijks leven?

Gesprek in groepen

Op 28 maart informeert een specialist van Bureau Jeugd en Media ouders en jongeren over de nieuwste inzichten over het gebruik van mobiele telefoons. Daarna gaan jongeren met medewerkers van Know Limits en Nuchter Ede in gesprek over hun ideeën over gebruik van mobiele telefoons. De ouders praten dan door met de specialist. Aan het einde van de avond komen ouders en jongeren weer samen om met elkaar te bespreken wat goede afspraken kunnen zijn over het gebruik van mobiele telefoons.

De avond is bedoeld voor jongeren van 13 tm 16 jaar en ouders. We verwachten dat veel ouders en hun zoons of dochters samen komen. Maar ook ouders wiens kinderen niet aanwezig kunnen zijn, of jongeren wiens ouders verhinderd zijn, zijn van harte welkom.

Datum: 28 maart 2023

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Locatie: Eben Haezer, Kerkstraat, Otterlo