Publicaties

1-3-2019 Lunterse Krant: 

Als je thuis alcohol schenkt aan minderjarigen.

Sinds 2012 is de regel dat jongeren onder de 18 in de openbare ruimte geen alcohol mogen drinken: niet op straat, niet in de horeca en niet bij evenementen.  Maar hoe zit dat thuis of in een keet? Hier zijn in het afgelopen jaar een aantal rechtszaken over gevoerd, waaruit bleek degene die alcohol schenkt aan minderjarigen verantwoordelijk is voor het veilig en gezond weer thuiskomen van zijn gasten. Hieronder vindt u twee voorbeelden.

Een verjaardagsfeestje thuis

In een dorp in Zuid-Holland werd een meisje van 14 op een feestje bij een vriendin thuis heel erg dronken. Ze werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De gastvrouw van het feestje, de moeder van de vriendin, is bij de rechtbank veroordeeld voor dit feit. Het was niet helemaal duidelijk of dit meisje al wat had gedronken voorafgaand aan het feestje toch zei de rechter:,,Het is een heel duidelijk signaal. Als er op jouw feestje  minderjarigen dronken worden is dat strafbaar.”

Een soos in Limburg

Een jongen van vijftien vertrok dronken van  een feestje in een jeugdsoos in Limburg. Hij is met zijn fiets op de snelweg aangereden en overleden. De ouders van de jongen hebben de jeugdsoos aangeklaagd en de rechter heeft €7500,– schadevergoeding toegewezen. De rechter vond dat de soos had moeten zorgen dat een jongere, die dronken wordt, veilig thuis wordt gebracht.

De gevolgen van de uitspraken

Op feestjes en in keten in onze regio wordt nog regelmatig alcohol gedronken door jongeren onder de achttien. Voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor die bijeenkomsten is het belangrijk te weten dat ze ook juridisch aansprakelijk zijn voor het feit dat die kinderen veilig thuiskomen.