Jongeren onder de achttien mogen op een terrasje geen alcohol mogen drinken, is wel bekend, maar hoe zit het thuis? Je mag als ouder toch zelf weten of je je kinderen op hun zestiende een biertje geeft? Dat mag niet in alle gevallen, zeker niet als het gaat om andermans kinderen. In de afgelopen jaren zijn er rechtszaken over gevoerd. Omdat jongeren veel thuis zijn en zich vervelen, stijgt het alcoholgebruik ook onder jongeren die nog geen 18 zijn. Hoe zit het met de regels?
Zelf weten
Je mag als ouders thuis je kind wel een biertje geven. Wat ouders met hun kinderen thuis doen is behoorlijk vrij. Als je kinderen van anderen alcohol schenkt, dan wordt dat al anders. Aan de hand van twee voorbeelden bespreken we hoe dat zit.
Verjaardagsfeestje
Het eerste voorbeeld draaide om een meisje van veertien. Zij kwam al enigszins dronken aan op een verjaardagsfeestje. Tijdens het feestje werd ze zo dronken dat ze naar het ziekenhuis moest met een alcoholvergiftiging. Haar moeder werd erg boos. Ze spande een rechtszaak aan tegen de ouders die de alcohol hadden geschonken. De gastvrouw van het feestje kreeg een boete. De rechter vond dat deze vrouw verantwoordelijk was voor de gevolgen van het alcoholgebruik van de bezoekster van haar feestje.
Jeugdclub
Een tweede voorbeeld ging om een jeugdclub waarbij een jongen van 15 dronken het verenigingsgebouw verliet en daarna is omgekomen in het verkeer. De ouders stelden de jeugdclub verantwoordelijk. De rechter sprak uit dat de club, omdat zij alcohol had geschonken aan minderjarigen, ook verantwoordelijk was voor het veilig thuiskomen van deze jongeren. Dus als je alcohol schenkt aan minderjarigen ben niet alleen tijdens het feest maar ook na het feest verantwoordelijk voor de gevolgen.
Campagne in de dorpen
In de praktijk betekent dit dat aan een oude discussie een einde komt. Als een minderjarige dronken werd was het altijd de vraag of zijn eigen ouders hun kind maar beter hadden moeten opvoeden, of dat degene die alcohol schenkt ervoor had moeten zorgen dat het niet uit de hand zou lopen. De rechter schenkt hier klare wijn: De gastheer/gastvrouw is verantwoordelijk. In de komende maanden starten de preventiewerkers in de gemeente Ede een campagne om dit duidelijk onder de aandacht te brengen.