Maak een plan!

De vrolijke feestdagen komen er aan. De afspraken worden gemaakt  waar  en met wie kerst en  nieuw worden gevierd. De boodschappenlijstjes zijn al bijna klaar. Kortom veel mensen zijn aan het plannen op weg naar het feest. Wij willen jullie aandacht vragen voor de planning van de thuisreis na al die feesten.

Nuchter nadenken

Ook die planning moet je een beetje op tijd maken. Het lijkt een goed idee om aan mensen die gedronken hebben te vragen of ze goed willen nadenken over de vraag of ze nog auto kunnen rijden. Maar dan vragen we precies het onmogelijke. Veel mensen drinken een wijntje of een biertje om iets losser te worden. Alcohol helpt ook echt om minder na te denken, wat dat betreft is het een zeer effectief middel. En door dat mindere nadenken krijg je vanzelf het idee dat het allemaal wel wat meevalt en je eigenlijk nog best goed auto kan rijden. Nuchter nadenken lukt alleen als je nuchter bent.

Klein bier en grote gevolgen

We schieten nog graag een keer een oud misverstand uit de lucht. Veel zware verkeersongelukken in het buitengebied van de gemeente Ede zijn niet veroorzaakt door chauffeurs die zwaar bezopen waren, maar juist door bestuurders die ‘maar’ vier tot zes drankjes op hadden. Ze dachten dat ze nog heel goed konden rijden. Achteraf gezien bleek dat niet helemaal te kloppen. Voor sommige bestuurders betekende dat het einde van hun leven. Anderen lopen de rest van hun leven rond met de gedachte dat ze het leven hebben verwoest van iemand anders.

Concreet

Het afgelopen jaar hebben we veel mensen gesproken: jongeren in keten, ouders op school en werknemers tijdens de vrijdagmiddagborrel. Aan goede voornemens ontbreekt het niet. Zeker niet als er recent nog een zwaar ongeluk gebeurd is. We horen van bijna iedereen gedachten als ‘niet teveel’, ‘een stuk of drie vier’ of, ‘hangt er van af hoever ik moet’. En we geloven ook echt wel dat veruit de meeste mensen dit menen. Maar na vier bier worden al die gedachten een klein beetje vager.

De echte verandering zien we als mensen hun gedachten concreet maken en die ook hardop uitspreken.  Wie tegen anderen zegt dat hij maximaal twee bier drinkt, heeft een veel grotere kans om zich daar aan te houden. En anders zullen zijn vrienden hem daar waarschijnlijk graag nog eens  aan herinneren.

Planning

De tweede succes factor is planning. Als jongeren uitgaan regelen ze vaak een BOB of een taxi. Maar bij een verjaardag, een vrijdagmiddagborrel of gewoon even wat vrienden opzoeken gebeurt dit veel minder. Om die reden zijn we samen met de gemeente Ede begonnen aan de campagne “Vooruit gedacht, thuisgebracht.” Maak dus een plan voor je thuisreis. Taxi’s zijn vaak niet meer te krijgen, maar we kennen veel vaders en moeders die hun zoons of dochters liever ophalen, dan dat ze hen aangeschoten door de nacht laten zwabberen. Er zijn bijna bij ieder verjaardagsfeest, kerstfeest of oud- en nieuwviering wel mensen die geen alcohol drinken en best even een klein stukje willen omrijden. Het is alleen een kwestie van op tijd afspraken maken.

Helemaal afmaken

Wij kennen de mensen in de dorpen als doorzetters, die hun klussen graag echt afmaken. Dus als je nu bezig bent met het plannen van de feestdagen, maak die planning even helemaal af en plan ook nog even je reis terug naar huis.

Een hartelijke groet en fijne feestdagen gewenst mede namens Anne Jan Odinga,

Luuk Miedema.