De vrijdagmiddagborrel is populair in de dorpen van de gemeente Ede. Vaak is het zelfs zo leuk dat de baas en de medewerkers weer net iets langer blijven zitten dan gepland. De koelkast is nooit leeg, de maaltijdbezorger komt graag langs, voor je het weet is het laat en hebben een paar mensen net te veel op om nog te kunnen rijden. Hoe zorgen werkgevers en werknemers er voor dat iedereen veilig thuiskomt?
Nuttige functie
De vrijdagmiddagborrel is belangrijk voor de sfeer in het bedrijf. Samen even rustig de week afsluiten maakt het team sterker. Soms is het een goed moment om nog even terug te komen op ongelukjes of onhandige opmerkingen van de afgelopen week. Maar vaak is het al genoeg om daar niet meer over te praten, een biertje te nemen en te vieren dat de werkweek voorbij is.
Een paar biertjes
Als een paar precies twee is, dan gaat er niet zoveel mis. Zodra ‘een paar’ overgaat in ‘een stuk of wat’ en een ‘stuk of wat’ achteraf ‘genoeg bier’ wordt genoemd, dan wordt het al wat anders. Nu ik een tijdje op de Veluwe werk begrijp ik de taal beter en weet ik dat als iemand ‘genoeg bier’ opheeft, de rijvaardigheid behoorlijk in het geding is. Hetzelfde geldt voor het begrip vrijdagmiddagborrel. Waar voor velen de vrijdagmiddag zo rond 18.00 uur eindigt, staat bij anderen de klok kennelijk stil en duurt die middagborrel tot een uur of tien of later.
Leeftijd
Vaak is nog niet iedereen die in de kantine zit achttien jaar oud. Dan vraagt een ander probleem om aandacht. Steeds meer jongeren nemen zich voor om geen alcohol te drinken voor hun 18e. Maar houd dat maar eens vol als je vijftien bent en tussen volwassen kerels zit, die roepen dat je een puppy bent omdat je geen bier drinkt. Bovendien heeft de werkgever daar een probleem dat nog niet bij iedereen bekend is. Als je vanuit je bedrijf alcohol schenkt aan minderjarigen dan ben je verantwoordelijk voor de veilige thuiskomst van die minderjarige.
Thuisfront
Wie regelmatig met de echtgenotes spreekt, hoort vaak dat ze de vrijdagavond als een verloren avond beschouwen. In een gunstig geval betekent dit, dat ze klaar staan om hun partner in kennelijke staat van het werk te halen. Maar we spreken ook regelmatig vrouwen die zich zorgen maken over de veilige thuiskomst van hun zonen of partners op vrijdagavond. Groot enthousiasme over de uitgebreide vrijdagmiddagborrel hebben we hier nog niet kunnen ontdekken.
Borrel concurrentie
Voor veel werkgevers is de vrijdagmiddagborrel vaak een hoofdpijndossier. En dan denken we niet aan extra paracetamol op zaterdagochtend. Het gaat hen niet alleen om de gevolgen op vrijdag, maar ook op de lange termijn. Ze zien de risico’s voor jongeren en voor het verkeer. Werknemers worden op langere termijn ook niet fitter van al die borrels. Maar ze willen de gezelligheid op hun bedrijf niet bederven, zeker niet in tijden van personeelstekort. Een goede vrijdagmiddagborrel kan een reden zijn om over te stappen naar een ander bedrijf. Om die reden hebben een aantal bedrijven voor de zekerheid ook een borreluur op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag voor hun vaak jonge medewerkers.
Oplossingen
Verschillende werkgevers zijn inmiddels bezig met oplossingen. De één heeft een paar elektrische fietsen klaarstaan voor vervoer naar huis, de ander regelt een BOB of een taxibusje en bij een volgende staat de echtgenote klaar om aangeschoten werknemers naar huis te brengen. Dat levert in ieder geval minder verkeersrisico’s op. Maar het kan ook een uitnodiging zijn om juist meer te drinken.
Er zijn ook werkgevers die de biervoorraad beperkt houden. Gemiddeld staan er voor iedereen twee biertjes klaar en hoe ze dat onderling verdelen, dat zoeken ze met elkaar maar uit. Een beperking op de klok schijnt op sommige plekken ook te werken: om zes uur laatste ronde en om half zeven allemaal naar huis.
Daarnaast wordt de oplossing gezocht in eten. De één laat frites of pizza’s bezorgen omdat hij denkt dat met een volle maag alcohol minder schade aanricht. De ander zorgt juist dat er geen eten komt, dan krijgt iedereen vanzelf honger en gaat naar huis.
De beste ideeën delen
De komende maanden gaan we meer werkgevers en ook werknemers vragen wat volgens hen de beste oplossing is. Want uiteindelijk denken we dat de oplossing van de werkvloer gaat komen. Het tekort aan personeel is immers al groot genoeg. Zowel de werkgevers als de collega’s willen niet nog meer mensen kwijtraken.
Met vriendelijke groet mede namens de Werkgroep Alcohol en Verkeer van de dorpen in Ede,
Luuk Miedema.