Waar kwam die ineens vandaan?

In de afgelopen maanden zijn er in het buitengebied van de gemeente Ede veel botsingen geweest tussen bomen en auto’s. Sommige inwoners van de gemeente Ede maken zich zorgen over de auto’s en het rijgedrag van de chauffeurs, anderen mensen kijken naar de bomen die langs de weg, of misschien wel in de weg staan. Een boom aan de Westzoom bij Lunteren, die viermaal met auto’s in botsing kwam, is daarom midden in de nacht omgezaagd om meer ongelukken te voorkomen. Kennelijk zijn de zorgen over de vele ongelukken erg groot.

Denkend vanuit de bomen, moet ik zeggen dat ik weinig schuld zie aan die kant. Ze staan er al zeker 20 jaar. Als ze hun takken te ver over de weg uitstrekken, dan worden die afgezaagd. En natuurlijk is er wel eens een boom geweest die bij harde storm uit pure balorigheid op de weg ging liggen, maar die is daarna snel verwijderd.

En de weg zelf, ligt het daar misschien aan? Mensen die er voor het eerst overheen rijden zien een weg waar je normaalgesproken 80 kan rijden. Kom je er wat vaker langs dan ga je vroeg of laat borden zien waarop 50 kilometer per uur staat. De gemiddelde chauffeur blijft dan redelijkerwijs ook wel op het asfalt. Misschien dat tijdens het appen of bellen wel een stukje berm wordt meegenomen, of een tegenligger over het hoofd wordt gezien, maar de meeste mensen weten het Westzoom circuit zonder al te grote problemen te passeren.

In theorie kan je dan ook nog kijken naar de chauffeurs als oorzaak van ongelukken. Bijvoorbeeld die van die ene auto die in de sloot werd achtergelaten met gewonde passagiers. Het is misschien wel erg laag bij de grond om te denken dat de bestuurder misschien wel alcohol gedronken had.  Wellicht had die chauffeur alleen maar wat te hard gereden. En hoe gek is dat? Er wordt hard gewerkt, veel mensen hebben het drukker dan druk, dus haast is geboden. En veel jongeren weten nog niet precies hoe hard hun auto door een bocht kan, en dat leer je alleen als je hebt uitgeprobeerd hoe ver je kunt gaan voordat hij gaat schuiven. En wie weet komt de nieuwe Max Verstappen wel uit Lunteren of Ederveen.

Als we dat gedrag kennelijk voor lief nemen, dan moeten de wegen worden aangepast. Wie wil weten hoe een weg er uitziet die ook voor dat soort chauffeurs veilig is, moet straks even kijken naar  de bobsleebaan bij de olympische spelen. De bobsleeën racen er razendsnel naar beneden. Vaak rechtop, en soms ook ondersteboven of op de zijkant. Maar nooit vliegen ze uit de bocht. Als we de wegen in het buitengebied op dezelfde manier inrichten, dan kan iedereen dronken, of met 120 kilometer per uur zonder risico de weg op. Tot die tijd zullen we ons moeten behelpen met wegen waar je zelf moet zorgen voor je veiligheid.

Dus kijk uit voor bomen, ze kunnen zomaar ineens recht voor je auto opdoemen. Kijk ook uit voor fietsers, want net als de bomen hebben die niet altijd een goede verlichting. En kijk uit voor drankjes die, zonder dat je er erg in hebt, in grote getale door je slokdarm naar beneden zijn gelopen. Je weet maar nooit of er niet iets in zit dat je geest een beetje benevelt.

Ik wens iedereen een veilige en nuchtere voortzetting van  2022.

Hartelijke groet, Luuk Miedema