Hulp zoeken

Hulp vragen voor overmatig alcohol- of drugsgebruik blijkt niet zo gemakkelijk te zijn. Het komt heel vaak voor dat gebruikers zich laat melden. De problemen zijn dan al hoog opgelopen. Het komt bijna nooit voor dat iemand zich te vroeg meldt. De eerste stap is vaak lastig en vraagt moed. Daarom noemen we hieronder een aantal mogelijkheden. Vaak is een goed gesprek met een vriend, collega of familielid een goed begin.

Dicht bij huis of juist ver weg?

De vraag wat passende hulp is, wordt door iedereen verschillend beantwoord. Sommige mensen zoeken liefst hulp in hun eigen omgeving. Anderen vinden het prettiger om wat verder weg hulp te zoeken, omdat dat wat anoniemer is. De één wil graag een uitgebreide diagnose, de ander voelt zich prettiger bij een ervaringsdeskundige die weet hoe het voelt om verslaafd te zijn. Steeds meer mensen willen de hulp anoniem en online. Dat blijkt nog heel goed te werken ook. Kijk rond en kies de manier die het beste bij jouw past.

Hoe lang duurt hulpverlening?

Soms zijn een paar gesprekken voldoende om de vragen te beantwoorden of de problemen op te lossen. Soms duurt het wel een jaar of zelfs een paar jaar. Soms lukt het in één keer, maar er zijn ook mensen die meerdere pogingen nodig hebben om uiteindelijk weer fit en gezond door het leven te gaan. We kijken vaak bewonderend naar koppige mensen die het na een paar mislukte pogingen niet opgeven.

Het advies is: ga eerst een paar gesprekken aan, kijk of het klikt.