Wat is een keet?

In de dorpen in de gemeente Ede verstaan we onder een keet: een vriendengroep van 15 jongens en meiden die samenkomt in een schuurtje, een caravan of een verbouwde stal.

Vriendengroep of kleine kroeg?

Een plek waar grote groepen jongeren bij elkaar komen en waar iedereen voor een euro een biertje kan kopen, lijkt al snel op een illegale kroeg.

Waarom kan het één wel en het ander niet?

Waarom mag je wel met 15 jongeren ergens in een schuurtje zitten en niet met 30 jongens en meisjes? Dat is een vraag waar heel veel juridische en bestuurlijke antwoorden op te geven zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in 2009 een advies uitgebracht over keten. Daar staat in dat een groep van 15 mensen nog gezien wordt als een vriendengroep. In de gemeente Ede nemen we dat advies als uitgangspunt.

Hoe werkt het in de praktijk?

We hebben al vaak meegemaakt dat de groep te groot werd. Na verloop van tijd had niemand meer overzicht, en was er dus ook niemand meer verantwoordelijk. Wie heeft er dan nog in de gaten of er niet iemand dronken achter het stuur stapt? Wie was het die met zoveel lawaai wegging dat alle buren wakker werden? Het is niet meer bij te houden. Gelukkig lost dit probleem zich bijna altijd vanzelf op. Want bij grote groepen ontstaat vanzelf ruzie tussen de ene groep en de andere en dan splitst de groep zich vanzelf.

Soms levert de keet zoveel overlast op dat de buurt gaat klagen bij de overheid. In dat geval kunnen  politie en toezicht in actie komen. Het kan ook zijn dat de ODDV een bouwwerk tegenkomt dat er volgens de tekeningen niet hoort te staan, dan wordt daar ook tegen opgetreden.

 

Praktische tips

  • Maak een ledenlijst, zodat je weet wie er bij de groep hoort en wie niet.
  • Zorg dat je keet niet te groot is, te veel vierkante meters maakt dat er al snel ook te veel mensen gaan komen.

Ervaringen van jongeren zelf

Een keet uit Lunteren wilde ons wel een keer bijpraten over hun eigen ervaringen met het opzetten van een keet. Het verhaal stond in 2020 in Het Verhaal

Lees verder