De keet en de ouders

Zijn ouders overal verantwoordelijk voor?

Wie is er verantwoordelijk voor het gedrag van jongeren in een keet? Ben je als eigenaar van het terrein verantwoordelijk voor het gedrag van die jongens en meisjes? En als ze ouder zijn dan 18 hoe zit het dan?

Een keet is geen horecaonderneming. Het is een vriendengroep die samenkomt op het erf. De hoofdbewoner (dat is meestal ook de eigenaar) is verantwoordelijk voor wat er gebeurt. En die wordt dus ook geacht om te weten wat er gebeurt in de keet. Ook al ben je er als ouder niet bij en gebeurt het ’s nachts om één uur, toch is het jouw verantwoording.

Alcohol

Als keeteigenaar ben je verantwoordelijk voor het al of niet schenken van alcohol aan jongeren. En je bent ook verantwoordelijk voor de gevolgen van die alcohol.

Mag je alcohol schenken aan minderjarigen?

Vanaf 1 januari 2014 mogen jongeren onder de 18 zelf geen alcohol meer kopen. In de horeca kan je als ouders ook geen alcohol bestellen voor je minderjarige zoon of dochter. Thuis mag je je eigen kind wel alcohol geven. Dat is niet verstandig, maar het ook niet verboden. Maar hoe zit het met andere kinderen die bij jou op bezoek komen?

We zijn in 2018 even geschrokken van een gerechtelijke uitspraak in De Lier (Zuid-Holland). Daar heeft een moeder een forse boete gekregen omdat ze, in haar eigen huis, alcohol had verstrekt aan een meisje dat daarna dronken langs de weg is gevonden.  In september 2018 is een jeugdsoos in Limburg door de rechter veroordeeld tot een schadevergoeding, omdat een dronken bezoeker onderweg naar huis is verongelukt. Als je alcohol schenkt ben je blijkbaar ook verantwoordelijk voor de veilige thuisreis van jongeren.

Mag je alcohol verkopen in een keet?

Nee, dat mag niet. De Nederlandse horecawet is heel duidelijk. Als je alcohol verkoopt op een plek waar die alcohol ook wordt opgedronken, dan heb je een horecavergunning nodig. Het maakt niet uit hoeveel geld je ervoor vraagt, zelfs als je het bier met verlies verkoopt, dan heb je nog steeds een horecavergunning nodig. Een biertje weggeven aan je gasten, dat mag wel.

Ouderavond

Het is gemakkelijk om te rekenen op de ouders op wiens erf de keet staat. Maar ontslaat dat de ouders van andere keetbezoekers van verantwoordelijkheid? Wie zorgt er dat een jongere die te veel heeft gedronken veilig thuiskomt? Wie is er verantwoordelijk als een minderjarige met een paar biertjes achter de kiezen met zijn scooter de weg op gaat? Weet u wat er gedronken wordt in de keet? De wetgeving voor alcoholverstrekking aan jongeren is flink aangescherpt. Het is verstandig om als ouders samen te overleggen hoe u daar mee omgaat.

In keten met jongere bezoekers houden wij regelmatig ouderavonden. Daarin vertellen we wat we zien in die keten. We geven ook een korte voorlichting over de drugs die voorkomen in de omgeving. En verder spreken we samen met ouders over de veiligheid en gezondheid van jonge mensen die op weg zijn volwassen te worden. Ouders maken op die avond afspraken over de keet. En ouders bespreken hoe ze samen zorgen dat hun jongeren veilig zijn in de keet en daarna op weg naar huis.